Posts

Showing posts from March, 2011

No April Fool 4 Muslim! -

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum semua...kali ni ana nk share sebuah artikel tentang sejarah di sebalik "april fool" yg slalu dirayakan pd 1 April ( esok la!) dgn buat kejutan/ gurauan yg mmg x disangka-sangkakan.. Artikel ni mmg menarik utk di 'share'...sbb mmg ramai org x tahu... kita sbgai umat Islam perlu tahu perkara2 sebegini kerana t'dapat penipuan yg dilakukan oleh org kristian utk melekakan seterusnya menyesatkan kita dgn budaya & propaganda sebegini...Jom bace!

Sumber artikel : Maher Zain Malaysian Fan Club
April Fool – Mengungkap Tragedi Penyembelihan Umat Islam Sepanyol

Pada setiap tanggal 1 April, ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepan…

My new favourite`s song... ^__^

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum w.b.t..
Wah... Maher Zain dh release kan video t'baru beliau: Freedom... baru bestzz! Alhamdulillah! suka sgt lagu ni! semangat cintakan tanah air b'semarak dlm hati bile dgr lagu ni... :)





Enjoy & hear it with ur deepen heart & soul... ;)

Alhamdulillah... ^__^

Image
Assalamu'alaikum w.b.t...
Alhamdulillah, dpt jg ana update blog ni...setelah 5 hari b'sekolah...result ujian1 ana pun dh dpt...yg menariknye, smua gred ( A+, A, A-,B+, B, C+, C, D& E) kcuali G, ana dpt...hebat kan...yg buatkan ana gembira skali, ana dpt markah the highest utk subjek pend. syari'ah islamiah ( ana minat subjek ni) & English (like it too!) dlm kelas...alhamdulillah...dua-dua dpt A+. subjek2 science ( physics, bio& chemist) dpt gred2 yg bawah2 skali...:D buat cmane... kene usaha lg...
hari ni, 26/3/2011...ade kejohanan merentas desa di skolah ana...smua kne lari 1 taman kat kwsn skolah ana...tp ana x masuk...sbb sakit...dpt tgk org lari jela..
setakat ni jela ana nk coretkan kat dlm en3 kali ni...ana ingin share sbuah kata2 yg b'hikmah yg bleh direnungkan semua..
Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. ( Imam Al-Ghazali ).
~oleh itu, kawallah nafsu kita dlm stiap perkara...
Wassalam!

Kittun~ My Cute Kitty ^_^

Image
Mase ni kittun t'masuk dlm plastik...ksian die x bleh kluar... :D

tgk ape tu...? :p

suke sgt tidur kat dlm bakul biru ni... ^^

selipar sape tu.. *_^
Comel x Kittun ni.. :D

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum w.b.t. kpd yg lawat blog ana...lagi 3 hari je skolah nk bukak balik...kjapnye mase b'lalu...markah utk ujian 1 msti dh ditanda dgn dakwat pen merah oleh cekgu2& ustaz/ ustazah ana...msti tgh b'serabut fikiran cekgu2 menanda kertas anak murid diorg...he3..(main2 pulak...) :D
Ana tkut sgt tggu markah subjek fizik, bio, chemist& +math...bkan ape...byknye ana x dpt nk jwb soalan2nye! ana tawakkal kpd ALLAH shj...mohon ALLAH permudahkan urusan ana jwb soalan2 tu..
kali ni ana nk crita psal kucing ksayangan kluarga ana...namenye kittun<>
Kat atas ni gambar2 kittun la, Kittun xla secomel kucing lain...alhamdulillah, kami gembira sgt dpt pelihara haiwan ksayangan Rasulullah S.A.W. ini... :)
Cukup smpai sini aje, malas nk panjang2..oke, may ALLAH bless us alway…

LAGI SATU UNTUK FOLLOWER YANG KE 200! ^_^

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum w.b.t. kpd sesape yg lawat blog ni...Alhamdulillah, follower blog ana dh ramai dh...syukur ke hadrat-Nya... lagi 1 follower je yg ke 200...hmm...sape la yg b'tuah tu ea? :D
Ana hnye mampu wait & see shj... wassalam! :)

As Syahid Imam Hassan al Banna: syahid di jalan dakwah

Image
Bismillahirrahmahmanirrahim...

Assalamu'alaikum, semua. Alhamdulillah, hari ni habis jg minggu ujian 1 utk ana...doakan ana dpt keputusan yg t'baik walaupun utk ujian yg pertama utk tahun 2011 ni...

Kali ni, ana nk kongsikan utk sesiapa yg melawat blog ana ni tntg seorang tokoh Islam yg amat di segani oleh orang2 t'dahulu hingga kini...ana mmg kagum dgn semangat jihadnya menyebarkan dakwah Islam, peribadi unggulnya yang diserap dari al-Qur`an, serta mutiara-mutiara kata berhikmah yang terlafaz dari mulut beliau...


Beliau merupakan As-Syahid Imam Hassan al-Banna..! Tentu antum semua sudah pun mengenalinya bersama organisasi dakwah yang terkenal suatu masa dahulu, Ikhwanul-Muslimin. Oleh itu, ana nak share sejarah hidup, sumbangan, pengalaman, serta keunikan dan keistimewaan beliau sehingga diri beliau diangkat sebagai ikon umat Islam zaman sekarang...

Hassan al-Banna dilahirkan pada Oktober 1906 di perkampungan al-Mahmudiya yang terletak di daerah al-Bahriyyah, Iskandariah, Mes…

Imtihan`s Week! ^_^

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum w.b.t kepada sesiapa yg lawat blog ni...
Alhamdulillah, dpt jgk ana update blog mse tgh musim ujian 1 ni...ish2... :D minggu ni ana m`hadapi ujian 1 bg thn 2011 ni...first time jwb fizik, kimia, bio & sekutu dgnnya... takut tu mmg tkut...nk x nk, kena jawab jgk! Setakat ni, praises 2 ALLAH, boleh ana jawab...
Make du`a 4 my success in imtihan ya...ameen...shukran jaziilan.. Jazakumullah khairan kathiran... that`s 4 now from me..may ALLAH bless us..ameen... ;)

Video lagu Maher Zain - Freedom (Latest unreleased single - best audio quality) ^_^

Image

MAHER ZAIN- FREEDOM~ ^_^

Image
Maher Zain @ Maher Zain Live in Concert


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum w.b.t..
Kali ni ana nak share lirik lagu terbaru Maher Zain, Freedom. Lagu ni inspirasi dari peristiwa revolusi di negara-negara Arab seperti Mesir, Tunisia, Jordan & Libya. Subhanallah, lagunya memang menaikkan semangat... Kali pertama lagu ni dinyanyikan oleh Maher Zain di konsertnya, Maher Zain Live in Concert, 25& 26 Feb 2011 yg lepas...InshaAllah, lagu ni akan dimuatkan dalam album beliau yang kedua (x sabar lah!)

Maher Zain - Freedom ( Official Lyric )

Gathered here with my family
My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn't matter where you're from
Or if you're young, old, women or man
We're here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we're here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We're calling for freedom, f…