Posts

Showing posts from February, 2011

Lepas PMR, SPM pulak lepas ni!

Image
Bismillahirrahmnirrahim...


Assalamu'alaikum w.b.t!! ^_^

Alhamdulillah, dapat jugak update blog harini...walaupun penat di sebelah pagi tadi. Kat sekolah td ade kejohanan bola baling peringkat daerah Teluk Intan...sekolah ana (smk seri perak) jd tuan rmh tahun ni...so, ana & kwn2 ana sukarela m`jadi sukarelawan ckg nk jage bhagian2 makanan ni...Ingatkan nak kene buat banyak benda, rupanya sikit je...takpela, yang penting dpt tlg2 cikgu sambil tu tengok org main bola baling...best3. :D

Mula nak b`minat2 dgn physics ni...:D


Chemist...hrp2 buku ni dpt bantu ana...InshaAllah..

Biology...best! tp kne byk m`hafal...


Lepas balik dari sekolah tu pulak, ana pegi beli buku2 rujukan utk chemist, physics, biology,& literature english...huh! kne siap sedia utk test 1 nnti! Lagipun, next year nnti SPM! cepat betul masa b`lalu... :o

Koleksi buku2 yg dibeli...(itu pun nk tunjuk jgk ke??)

Wassalam! ^_^

Peluangku Tak Kesampaian

Image
Gambar Maher Zain ketika beliau baru shj tiba di Malaysia Isnin yg lepas

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamu`alaikum w.b.t. semua.
Walaupun dah makin tak ramai tengok blog buruk ni. Ana tetap meneruskan blogging. Nak kongsi cerita ni walaupun dah xde sape yg nk bace.
Pada 29.1.2011, sabtu, ana telah menelefon radio Ikim.Fm bagi kuiz Maher Zain Live in Concert yang akan dilangsungkan hari ini, 25 & 26 Februari 2011. Wah, b`debar2 jantung ni sbb deejay yg b`tugas mse tu jawab panggilan ana. Alhamdulillah, dpt jgk msuk kuiz ni. Mmg nk sgt2 pegi konsert Maher Zain ni. Yelakan, peminat setia. Deejay tu bgi soalan x la susah sgt. Bilakah tarikh konsert ni akan diadakan (mmg senang pun). Alangkah gembiranya ana mse tu.
Ana dpt jwb soalan kuiz tu dgn betul. Bangga je suara on air mse tu. hadiah utk pemenang kuiz tu 1 tiket percuma ke konsert Maher Zain. Memang ana dh dpt dh pun. Tp ana X BOLEH PERGI. Sedih sgt2. Dah lame ana nanti2 kan saat ni. Lagi2 ana dpt tau dari Facebook Maher Zain M…

PEACE BE UPON OUR BELOVED, PROPHET MUHAMMAD S.A.W ^_^

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu`alaikum warahmatullah wabaraktuh...Alhamdulillah, dpt jg ana update blog ana di samping kesibukan kerja2 skolah...di sini ana nak ucapkan salam maulidur Rasul kpd smua...p`banyakkanlah selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w., semoga kita sentiasa mengingati baginda di mana saja kita berada..InshaAllah...



Sabda Rasulullah sollahu `alaihi wa sallam: "Sesiapa yang menghidupkan sunnahku,
maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku, nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga."
~H.R al-Sajari daripada Anas~

15 MAKSIAT YANG MENURUNKAN BALA~

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu`alaikum wa Rahamtullah wa Barakatuh kpd semua... Ceria2 selalu...^_^
Kali ni ana nk share dgn smua tntg 15 maksiat yg boleh menurunkan bala...so, kite patut jauhkan p`kara2 maksiat ini...jom kite rujuk hadith Rasulullah s.a.w. kat bwh ni... (*_^)
Daripada Ali bin Abi talib r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda:
" Apabila umatku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan datang turun kepada mereka iaitu apabila:
~harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu;
~apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan;
~zakat dijadikan hutang;
~suami memperturutkan kehendak isteri;
~anak derhaka terhadap ibunya;
~sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya;
~suka menjauhkan diri daripada ayahnya;
~suara ditinggikan di dalam masjid;
~yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka;
~seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya;
~khamar (arak) sudah diminum di merata tenpat;
~kain sutera banyak dipakai oleh kaum lelaki;
~para artis d…