Posts

Showing posts from October, 2010

7 KALIMAH UNTUK DIAMALKAN~

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t. semua. Alhamdulillah, dapat juga kita meneruskan kehidupan di atas muka bumi-Nya...
Tazkirah yang menarik untuk dikongsi untuk semua...
Barangsiapa menghafal tujuh kalimah, ia dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walaupun seluas laut.
1. MenyebutBismillah pada tiap-tiap melakukan sesuatu.
2. MenyebutAlhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu. ~ Teringat lagu Maher Zain- Thank You Allah...Indahnya kalimah ini... :) ~
3. MenyebutAstaghfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.
4.Menyebut Insha Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok. ~ Teringat pulak lagu Maher Zain- Insha Allah... :) ~
5. Menyebut La Haula wala Quwwata illa billahjika menghadapi sesuatu yang tidak disukai atau tidak diingini.
6. Menyebut Inna lillahi wa inna ilaihi raji`un jika menghadapi dan menerima musibah.
7. MenyebutLa ilaha illallah Muhammad Rasulullah sepanjang siang dan malam …

CONGRATULATIONS, MAHER ZAIN!

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t, semua. Alhamdulillah, akhirnya Maher Zain Official page di Facebook sudah pun melangkaui lebih sejuta peminat. Tak sia-sia kempen 1Juta peminat yang diterajui oleh Maher Zain Malaysian Fanclub (MZM-FC)...Mabruk feeka ana ucapkan... Kepada Maher Zain, teruskan dengan kerjaya anda sebagai penyanyi nasyid. Sebarkan dakwah melalui lagu anda...Insha Allah, Allah SWT sentiasa berada bersama kita semua.~Wassalamu...



PETUA KECANTIKAN ISLAM~

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t...ana ada sebuah artikel yang menarik & berguna untuk dikongsi kepada kawan-kawan muslimahku...
Petua-petua untuk kita menjadi lebih `cantik` dari segi perspektif Islam ialah :
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wuduk. jangan langsung dikeringkan, biarkan ia menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sejadah, solat, berzikir dan berdoa.2. Untuk menghilangkan stress, perbanyakkanlah pergerakan. Perbanyakkan solat. Ketika solat, kita menggerakkan seluruh tubuh. lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan zikir dan doa.3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan "kata kunci", Allahumma Kama Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlakku). (HR Ahmad).4. Untuk punya bibir yang cantik, bisikkan kalimah-kalimah Allah, tidak …

SEDIKIT CORETAN~

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, syukur kepada Allah S.W.T. yang telah memberikan kita semua nikmat kehidupan ini...Subhanallah, tak terhingga nikmat yang telah Allah S.W.T. berikan kepada hamba-Nya. Allahuakbar, Allah S.W.T. Maha Besar atas segala yang telah Engkau ciptakan...berikanlah kepada kami mahabbah dan nur daripada-Mu, Ya Allah...semoga hamba-Mu ini mendapat Mardhotillah daripada-Mu, Amin...
Alhamdulillah, sekarang ini ana mempunyai masa untuk meng`update` blog ini... Insha-Allah pelbagai artikel & tazkirah yang mendidik jiwa akan ana coretkan di dalam blog sederhana ini...ana pun sudah membuat keputusan untuk menukarkan alamat blog ana...bukan saje tukar2, tapi alamat blog ana yang dulu tu terlalu panjang...dan alamat blog ana sekarang ini boleh dikatakan `simple` la jugak...
Ini adalah alamat blog baru ana ~> http://thenurain-mzfc.blogspot.com harap maklum... Sekian sahaja coretan daripada ana buat kali ini...rajin2 la visit blog ni ea…

BAHASA TERINDAH ~ A. SAMAD SAID

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Yang diucap dalam bahasa terindah,
Jawapan yang bertanya didengar nabi,
Antara kagum dan khusuk setiap ayatnya,
Lereng gunung menjadi amat sunyi,
Suara sajak tegas bergema,
Disampai arah berkias maksud serentak,
Tapi jelas intinya,
Tidak sedetikpun Allah menghindar,
Atau mencemuh nabi disisi segala didoa,
Dipenuhi segala yang dipinta tulus dan,
Penuh baraqah,
Yatim ia tak berlindung,
Tidakkah tersedia juga bumbung baginya.
Awal begitu bergantung,

ALLAH SWT WILL ALWAYS WITH US

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
He`s always see what we do in His Earth...He knows what`s in our little heart...When we lose our way, to Allah swt, we should turn...as He promise He`ll always with us...don`t be afraid of anything, because Allah swt is always with us...capable of everthing... :)

ALWAYS BE THERE (Français) Lyrics

Bismillahirrahmanirrahim...
Alllahu Akbar, Alllah u Akbar…
Allah… Allah… Allah… Allah…Si tu cherches ce qu’est l’amour
Et ce que moi, j’en dis
Je te dévoilerai
Que tout émane d’Allah
L’ivresse pure, pour nos âmes
Il est ton créateur et le mien, celui des cieux et de tout l’univers
Il nous accorde la vie
Il est le protecteur de ceux qui croient en LuiEt quand les temps sont rudes
Que tu te sens perdu
Souviens-toi Sa promesse
Il est toujours proche
Son amour nous réclame, Sa clémence nous implore
Souviens-toi Sa promesse
Il est toujours proche
Sur nous Il veille sans cesse, nous guide
Il connait le tréfonds de nos coeurs
Alors quand tu cherches ta voie, vers Allah tourne-toi
Souviens-toi sa promesse
Il est toujours procheIl nous conduit de l’obscurité vers la lumière
Soubhan Allah, de toutes choses Il est capable
Rien ne devrait jamais nous faire peur
Tant que nous implorons Sa guidance, ici-bas
Nous sommes de passage dans cette vie
Bientôt place à l’au-delà
Et dans Ses Jardins, nous serons tous comblés de bonhe…

MY INSPIRATION~

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t...
Alhamdulillah, akhirnya selesai juga peperiksaan awam PMR...dan sekarang ana boleh meng`update` blog ana tanpa ada sebarang `gangguan`...:)
Di atas ini adalah gambar penyanyi nasyid antarabangsa yang mungkin tidak perlu ana memberitahu panjang lebar tentang penyanyi ini...satu dunia sudah mengenalinya melalui lagu-lagu beliau yang sarat dengan mesej dan dakwah ke jalan Allah...Beliau merupakan Maher Zain...bagi ana, beliau merupakan seorang yang patut dicontohi oleh semua remaja zaman kini...doakan untuk ana semoga ana dapat bertemu dengan Maher Zain pada masa akan datang...Amin...Lastly, he`s MY INSPIRATION..
Wassalamu...