Posts

Showing posts from April, 2011

Ana & Pesta Buku Antarabangsa...

Image
Antara buku2 yang ana sempat beli di PBAKL...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu'alaikum, to all my readers.. Alhamdulillah, akhirnya ana dapat juga pergi ke pesta buku antarabangsa Kuala Lumpur (pbakl) 2011... dah berape tahun ana tertunggu-tunggu nak pergi ke pesta buku ni dengan keluarga. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..! :)
Disebabkan kali pertama pergi ke PWTC, ana dengan keluarga terpakse la guna google map cara jalan untuk ke PWTC...yelakan, dari Perak nak ke Kuala Lumpur, mesti ada tempat yang tak tau lg. Booth pertama yang ana pegi ialah booth Telaga Biru sdn. Bhd. Dapatla beli buku Ringkasan Riyadhus Solihin karya Imam Nawawi, harga rm50. tp dpt diskaun rm 45.. semoga kitab tu boleh bagi manfaat kpd ana, InshaAllah.

Ringkasan Riyadhus Solihin karya Imam Nawawi. Antara kitab2 yang ana nak sangat beli.


Booth PTS Publication & Booth Ana Muslim antara yang paling sesak... tapi mmg best... rambang mata ana tak tau nak beli buku apa di booth pts tu... terlalu ba…

Minggu Yang Sibuk...

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamu3alaikum... dah lame x bersihkan blog ana ni... agak lame jgk ana x update blog... t'lalu sibuk sebagai pelajar sekolah... 2 minggu depan ade mid year exam... alhamdulillah, dalam kesibukan ni, ana x terlepas utk sentiasa mengingati Allah... :)

Ustazah Muda...! :D

Image
I don`t want to be a teacher! even for a minute! :(


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamu'alaikum, semua . . . hu3 . . alamak . . . esok, 11 April 2011 Isnin . . . kena jadi 'ustazah muda sekejap' dalam kelas. X suka la . . . ana ni status pelajar, dah kena ajar orang yg same status dengan ana pulak. Yang suruh ana jadi ustazah ni ustaz yg ajar ana subjek Qur`an Sunnah la . . . kenape ana?? x pandai la dalam nak keluarkan suara yang kuat di khalayak ramai. nak kena 'senyum' pulak tu nnti.


Oke x kalau jadi cekgu mcm pic kat atas ni? :D



Yelakan, kalau masam je muka ni, nanti kawan2 'boring' pulak. ataupun ana ni yang excited sangat??? hmm. . . udahla kena ajar 1 tajuk dalam topik `ulumul Qur`an. . . tawakkal ajela esok . . . tapi, demi nak berlatih jd seorang da`ei ( pendakwah), ana kena jadi 'ustazah muda' jugak! :D



ade tips2 cmane nak jadi cekgu/ ustazah yang bagus? he3.. :)


itu je utk post kali ini... Wassalam!

p/s: sebenarnye ana xde idea nak post en3 ape…

Smile... Its a Sunnah! :)

Image
Bismillahirrahmanirrahim...
" Senyum, tak perlu kata apa-apa..." msti di kalangan antum semua pernah dengar lagu ni di radio-radio kan? Ustaz yang mengajar ana subjek Qur`an Sunnah pun selalu sgt sebut rangkap lagu 'Senyum' ni..bagi ana, lagu ni ade maksudnya yang tertentu yg ingin di sampaikan...
Senyum itu sunnah Rasulullah SAW tau! Jd, kita kenalah ikut apa yang di buat oleh Nabi kita ini...ana nak share sebuah artikel tentang senyum ni dr iluvislam.com -Discover The Beauty of Islam...Insha ALLAH, there's a benefits from this article. :)
Nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wasallam telah meluluhkan hati sesiapa saja dengan senyuman baginda. Baginda mampu memikat hati dengan senyuman. Baginda menumbuhkan harapan dengan senyuman. Baginda mampu menghilangkan sikap keras hati dengan senyuman. Dan baginda saw. mensunnahkan dan memerintahkan umatnya agar menghiasi diri dengan akhlak mulia ini. Bahkan baginda menjadikan senyuman sebagai lahan berlumba dalam kebaikan.Se…